C&D - Coronastress bij huisdieren, wat is het en hoe ga je ermee om?

Coronastress bij huisdieren, wat is het en hoe ga je ermee om?

Zie je je kat of hond daar languit liggen? Wat een leven toch hé? Geen zorgen over lockdowns, mondmaskers of stroef lopende vaccinatiecampagnes… Maar, wat blijkt nu? Onze lieve huisdieren raken wel degelijk van slag door de coronacrisis. Niet door het nieuws of samenzweringstheorieën op Facebook, maar door jou. Voor je op je achterste poten gaat staan, lees even verder en ontdek de oorzaken en hoe je er iets aan kan doen.

Je bent te vaak thuis

Doordat we massaal thuiswerken is er zowat continu iemand thuis. In vele gevallen zitten we met het hele gezin thuis, wanneer ook de kinderen thuisonderwijs volgen. Honden hebben hier doorgaans niet zo’n problemen mee. Zij houden wel van wat extra gezelschap. Bij katten ligt dat een beetje anders. Als je alleen thuis bent, zal de kat vaak nog wel bij je komen zitten wanneer je aan het werk bent. Zijn er meerdere gezinsleden in huis, dan zal je vaak zien dat de kat ergens wegkruipt om alleen te zijn.

 

Verlatingsangst na lockdown

Na een lockdown zal het voor katten vaak dus een verademing zijn. Eindelijk weer wat rust in huis. Voor honden begint het probleem nu eigenlijk pas. Ze zijn zo gewend geraakt aan het gezelschap en de extra aandacht dat ze het na een lockdown erg moeilijk hebben om weer wat vaker alleen te zijn. Sommige honden krijgen zelfs last van verlatingsangst wanneer ze met lede ogen hun baasje opnieuw zien vertrekken naar het werk. Als je vermoedt dat jouw hond het hier wel eens moeilijk mee zou kunnen krijgen, zorg er dan voor dat je hem stapsgewijs laat wennen aan de nieuwe situatie. Ga vaak voor korte tijd de deur uit. Maak die tijd steeds wat langer.

 

Van vrij naar minder vrij

Een gelijkaardig probleem zien we bij konijnen en andere knaagdieren. Wanneer we thuiswerken laten we ze al eens vaker uit hun hok, en bij mooi weer mogen ze soms wel wat op het gazon rondhuppelen. Ze vinden dit doorgaans erg leuk en zijn er snel aan gewend. Wanneer jij echter weer uit werken gaat, zitten ze van de ene dag op de andere weer uren aan een stuk in hun kleine hok. Ook hier zorg je best voor een overgangsperiode waarbij je de “vrije momenten” telkens wat korter maakt.
 

Dieren voelen heel makkelijk jouw stress

Los van de praktische kant die heel deze situatie met zich meebrengt, is er natuurlijk nog het feit dat dieren heel goed stress kunnen aanvoelen bij mensen. Dat deze pandemie jou stress bezorgt, is heel normaal. Dat kunnen je dieren voelen. Maar, het gaat niet alleen over stress door corona. Ook werkstress die je normaal alleen op je werkplek ervaart, ervaar je nu thuis. In het bijzijn van je huisdier. Voel je dus stress opkomen, probeer deze een plaats te geven en verlies jezelf er niet in. Ga even buiten, tel tot tien, mediteer… Je doet er niet alleen jezelf een plezier mee, maar ook je huisdier.
 

Heb je hier nog vragen over?

Onze winkeladviseurs staan voor je klaar in jouw dichtsbijzijnde winkel of contacteer ons voor meer info en advies!

 

Stel hier je vraag