C&D - Je hond laten steriliseren of castreren?

Je hond laten steriliseren of castreren?

Als je het trotse nieuwe baasje bent van een teefje ben je natuurlijk in de wolken! Maar dat betekent nog niet dat je zit te wachten op een nest puppies. En als je een nieuwe beste vriend een jonge reu is, voelt het misschien als je plicht om ervoor te zorgen dat hij geen teefjes ongewenst zwanger maakt. Het is dan ook een vraag waar menig baasje mee zit: laat ik mijn hond steriliseren of castreren? Wat zijn de voordelen en eventuele nadelen?

Wat is sterilisatie of castratie? En is er een verschil?

Voor we het gaan hebben over de voordelen en gevolgen van sterilisatie en castratie moeten we eerst even duidelijkheid scheppen. Wat is het precies en is er een verschil tussen castreren en steriliseren? Het verschil tussen beide begrippen zit hem vooral in het geslacht van de hond. Bij een reu spreken we eerder over castreren dan over steriliseren. Maar in feite zijn beide woorden een term voor dezelfde verzameling van mogelijk ingrepen, namelijk het operatief verwijderen van teelballen of eierstokken met als doel dat het dier zich niet meer kan voortplanten.

 

Waarom laat je je hond steriliseren of castreren?

Als je niet van plan bent om met je hond te gaan fokken, is castratie of sterilisatie aangewezen, zeker wanneer je hond vaak in contact komt met andere honden. En dat geldt eigenlijk voor zowel teefjes als reutjes.

 

Enkele voordelen van sterilisatie of castratie

Naast het vermijden van ongewenste zwangerschappen heeft het steriliseren of castreren van je hond ook enkele opvallende gezondheidsvoordelen. Zo blijken teefjes minder kans te hebben op borstkanker en bij een volledige verwijdering van de baarmoeder, is baarmoederkanker ook meteen uitgesloten, net als enkele levensgevaarlijke infecties. Reuen hebben dan weer minder last van aandoeningen aan de testikels of prostaat.
 

Veranderingen in gedrag

De mogelijke verandering in gedrag is iets waar veel baasjes zich zorgen over maken. Ze vrezen dat ze niet meer die vrolijke hond zullen hebben. De gedragsveranderingen situeren zich echter meer in de hoek van het gedrag dat we als ongewenst bestempelen. Zo zullen gecastreerde reuen minder de neiging hebben om te ‘rijden’ of te beginnen ronddolen door hun hormonen die op hol slaan. Je hond zal er rustiger van worden, maar niet minder speels en vrolijk.
 

Heb je hier nog vragen over?

Onze winkeladviseurs staan voor je klaar in jouw dichtsbijzijnde winkel of contacteer ons voor meer info en advies!

 

Stel hier je vraag