C&D - Zo rijdt je hond veilig mee in de auto

Zo rijdt je hond veilig mee in de auto

Of het nu voor een trip naar zee is of voor een kort ritje naar familie of vrienden, de veiligheid van je hond en jezelf moet altijd voorop staan. Je rijdt zelf toch ook niet zonder gordel rond? Enkele tips voor een veilige en leuke autorit met je viervoeter!

Om met de deur in huis te vallen: een dier dat los in de auto zit, kan dodelijk verwond raken bij een botsing. Maar, niet alleen het dier zelf loopt gevaar. Ook de bestuurder en eventuele andere inzittenden krijgen te maken met levensgevaarlijke risico's wanneer een hond niet vast zit in de auto. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de impact van een hond bij een botsing met normale snelheid gelijk staat aan het gewicht van een jonge olifant. En dat willen we niet tegen ons aan krijgen in de auto. Veiligheid voor alles dus! Voor de hond, maar ook voor jou.


Er bestaan verschillende manieren om honden op een veilige manier te laten meerijden. Welke methode je best kiest, hangt af van de grootte van de hond, maar soms ook van het type voertuig.

 

Veiligheidsgordels voor honden

Voor grotere honden kan je een speciale hondengordel gebruiken die je vastklikt in de sluiting van de bestaande autogordels. Je hond zit niet ingeklemd en heeft nog een kleine bewegingsvrijheid, terwijl hij toch klikvast zit bij een eventuele botsing. Leuk voor de hond en toch veilig!

 

Bench

Een bench is een soort kooi die je in de koffer van je auto plaatst en daar ook kan verankeren aan de bodem van de kofferbak. Bij kleinere honden kan eventueel een kleine bench worden vastgemaakt met de gordel op de achterbank. Zeer veilig voor zowel hond als baasje, maar iets minder gezellig.

 

Hondenrek

Als je auto de mogelijkheid biedt (bijvoorbeeld monovolumes of sommige SUV’s), kan je ook kiezen voor een rek dat de kofferruimte scheidt van de passagiersruimte. Dat rek wordt stevig verankerd zodat het te allen tijde stevig vast blijft zitten.
 

Hondennet

Een net scheidt ook de passagiersruimte van de achterbak, maar om veiligheidsredenen is dit geen goede keuze. Door de aanzienlijke impact die een ongeval met zich meebrengt, kan de hond hier gewoon doorheen gaan.
 

Extra aandacht voor langere ritten

Wanneer je hond meerijdt tijdens een lange rit, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat, is het belangrijk om regelmatig te stoppen. Net zoals moet de hond af en toe even de poten strekken en een plasje doen. Om de twee uur is voor de meeste honden (en mensen) een goede maatstaf.
 

Heb je hier nog vragen over?

Onze winkeladviseurs staan voor je klaar in jouw dichtsbijzijnde winkel of contacteer ons voor meer info en advies!

 

Stel hier je vraag